50Plus doet opnieuw poging lijsttrekker te kiezen, na de chaos en ‘emoties’ van vorige week

Tweede Kamerverkiezingen De leden van 50Plus vervolgen hun congres zaterdag digitaal. Haast is geboden, maandag 9 oktober moet de kandidatenlijst worden ingeleverd. Verder adviseert de rechtbank een onafhankelijk voorzitter te regelen, bijvoorbeeld een notaris, om „een rustig verloop” te bevorderen.

Kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft in de rechtszaal voor een kort geding tegen 50Plus. De rechter oordeelde donderdag dat Van Hooft gewoon het restant van het congres mag bijwonen, zaterdag.
Kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft in de rechtszaal voor een kort geding tegen 50Plus. De rechter oordeelde donderdag dat Van Hooft gewoon het restant van het congres mag bijwonen, zaterdag. Foto Freek van den Bergh / ANP

De leden van 50Plus gaan zaterdag opnieuw proberen een lijsttrekker te kiezen. Dat gebeurt „door het ontstane tijdgebrek” digitaal, zo maakte het bestuur van de partij vrijdagochtend bekend. Bij de vorige poging, afgelopen zaterdag in Ede, eindigde het partijcongres in een complete chaos.

Meerdere leden mochten niet naar binnen, er was gedoe met volmachten en kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft werd op verzoek van het partijbestuur door de politie uit de zaal gezet. In zijn speech haalde partijvoorzitter Jorien van den Herik vernietigend uit naar partijleden die „op baantjesjacht” zouden zijn om „hoger op de kieslijst terecht te komen om eindelijk eens 120.000 euro per jaar te kunnen verdienen”. Het congres werd daarop geschorst.

De tijd dringt voor 50Plus, want maandag 9 oktober moet de goedgekeurde kandidatenlijst worden ingediend bij de Kiesraad. Lukt dat niet, dan mag de partij niet meedoen aan de verkiezingen op 22 november.

Lees ook dit artikel: 50Plus in crisis: ‘Het gaat steeds weer om de baantjes’

Twee keer geroyeerd

De strijd binnen 50Plus draait om twee kampen: dat rond kandidaat-lijsttrekker Ellen Verkoelen – gesteund door het bestuur – en dat rond haar tegenstander Van Hooft. Die laatste werd vorige week geroyeerd door het bestuur, vocht dat aan bij de rechter, kreeg gelijk, maar werd vrijdagavond opnieuw geroyeerd. Deze donderdag draaide de rechter dat royement voor de tweede keer terug, waardoor de leden zaterdag alsnog ook kunnen stemmen op Van Hooft. De rechter schrijft ervan uit te gaan dat het bestuur hem „voorafgaand aan het congres niet nogmaals zal schorsen”. De tweede eis van Van Hooft – dat Van den Herik en twee andere bestuurders geschorst zouden moeten worden – werd door de rechter afgewezen. Van Hooft is zelf oud-bestuurslid van 50Plus.

Verder merkt de rechtbank op dat de partijen zich „over en weer moeten inspannen om de vergadering op een ordentelijke manier te laten verlopen. Van het bestuur kan verlangd worden dat zij ervoor zorg draagt dat de vergadering zich op deugdelijke wijze over de kandidaatstelling van Van Hooft kan uitspreken”. Als advies geeft de rechtbank mee dat 50Plus voor zaterdag, „gelet op de emoties van 30 september en de twee ‘kampen’ die er lijken te bestaan”, een onafhankelijk voorzitter regelt, bijvoorbeeld een notaris. „Dit zou de kansen op een rustig verloop aanzienlijk vergroten.” Het partijbestuur neemt dat advies niet over.

Niet iedereen is even positief over de afloop van het aankomende congres. Voorzitter Van den Herik zei woensdagavond in het tv-programma Vandaag Inside: „Je zou moeten overwegen niet aan de komende verkiezingen mee te doen, intern eens goed te reorganiseren en de boel op orde brengen, en ga dan over vier jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het imago van de partij is zo erg slecht.”

Lees ook dit artikel: Het 50Plus jubileumboek was zo teleurstellend dat niemand naar de presentatie kwam